دولت مکلف شد سیاستهای غیر قیمتی را در حوزه انرژی دنبال کند
سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم گفت: معمولا دولتها در بخش انرژی مایل اند که به سمت سیاستهای قیمتی و پولی حرکت کنند. از این رو دولت مکلف شد که سیاستهای غیر قیمتی را در حوزه انرژی دنبال کند.
به گزارش خبرگزاری پیشران؛ محسن زنگنه با اشاره به بررسی فصل مربوط به انرژی در برنامه هفتم گفت: بحث مربوط به انرژی یکی از موضوعات مهم محسوب میشود و سهم بسیار زیادی را در بودجههای سالیانه و یارانههایی که دولت پرداخت میکند، دارد.
دو نگاه به ناترازی انرژی
وی تاکید کرد: دو نگاه درباره انرژی در کشور وجود دارد؛ نخست اینکه ما رفع ناترازی انرژی را با سیاستهای قیمتی برای تولید کنندگان عمده اعم از پالایشگاه ها، صنایع مادر، صنایع غذایی، حوزه کشاورزی و مصرف کننده نهایی و مردم لحاظ کنیم. تا از این طریق مصرف انرژی در کشور را کاهش دهیم و جلوی ناترازی را بگیریم.
دولت مکلف شد سیاستهای غیر قیمتی را در حوزه انرژی دنبال کند
هدف بزرگ تکلیف برنامهای دولت
زنگنه بیان کرد: نگاه دوم این است که ما باید به سمت افزایش بهره وری مجموعههای دولتی، تولیدی، صنعتی و کشاورزی برویم و به نحوی از محل صرفه جویی و با سیاستهای غیرقیمتی این کاهش مصرف را داشته باشیم. با این حال دولت پیرو لایحهای که به مجلس ارائه کرده بود، خودش را مکلف کرد که از طریق سیاستهای قیمتی و غیر قیمتی به گونهای عمل کند که میزان مصرف انرژی در پایان سال برنامه هفتم به اندازه میزان مصرف در سال ۱۴۰۱ باقی بماند که باید گفت این به اصطلاح هدف بزرگی است که قابل انجام است، اما شیوه و روش آن مهم است.
تمایل دولتها به سیاستهای قیمتی حوزه انرژی
سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم بیان کرد: ما به علت اینکه در جدول مربوط به حوزه انرژی برای میزان صرفه جویی رقم ۱۲۸۵ هزار بشکه نفت خام در روز را دیده بودیم و همچنین در بند الف بعد از جدول مذکور مصوب کردیم که ساختارهای اداری از طریق تجمیع نهادهای موازی و ایجاد یک سازمان بالا دستی در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی شکل بگیرد، عملا تشخیص دادیم که بودن این بند در برنامه ممکن است دولت را به سمت سیاستهای قیمتی سوق دهد، چراکه سیاستهای قیمتی اصولا برای دولت راحتتر است و اثر آن برای دولت روشن میشود.
دولت مکلف به سیاستهای غیر قیمتی در حوزه انرژی شد
وی با بیان اینکه معمولا دولتها در بخش انرژی مایل اند که به سمت سیاستهای قیمتی و پولی حرکت کنند تا سیاستهای غیر قیمتی، گفت: ما بند مذکور در فصل انرژی لایحه برنامه هفتم را حذف کردیم و عملا با حذف این بند دولت مکلف شد که سیاستهای غیر قیمتی را دنبال کند.
تورم یارانه پنهان را از جیب دولت کسر میکند
زنگنه بیان کرد: در برنامه هفتم بر این اعتقاد داریم که اگر ما حرف از یارانه پنهان میزنیم، باید متوجه باشیم که ما یارانه پنهان به مردم نمیدهیم و این تورم است که یارانه پنهان را از جیب دولت کسر میکند.
دولتها هر چند وقت یک بار رقم اختلاف هزینه تولید انرژی را محاسبه و در قالب یارانه پنهان بر مردم تحمیل میکنند.
وی ادامه داد: متاسفانه تورم سالیانه، اختلاف بین پولی که مردم برای انرژی داده و هزینهای که تولید آن انرژی داشته را زیادتر میکند، بنابراین ما یارانه پنهان مردم را زیادتر نمیکنیم، لذا به علت اینکه تورم زیادتر میشود، اختلاف هزینه تولید و پولی که از مردم میگیریم زیادتر میشود و دولتها هر چند وقت یک بار این رقم را حساب می کنند و از طریق تحمیل بر مردم، هزینههای مردم را افزایش میدهند؛ بنابراین مجلس در حقیقت با حذف این بند گفت که این مسیر را قبول ندارد؛ مسیری که سالها و در طی چهار دهه بعد انقلاب تکرار میشود.
وی با بیان اینکه تحمیل یارانه پنهان انرژی در ۴ دهه بعد از انقلاب برمردم هیچ دستاوری را برای ما در حوزه بهینه سازی نداشته است، گفت: از این رو خودروهای ما هیچ تغییری نکرد، همچنین مصرف ما بیشتر شد، اما کمتر نشد. همچنین پالایشگاههای ما هیچ گونه بهینه سازی در مصرف نداشتند؛ بنابراین این مسیر، مسیر غلطی است. اینکه ما هر چند وقت یک بار اختلاف بین هزینه تولید انرژی و پولی که به جهت تورم ایجاد شده به مردم دهیم را محاسبه و به مردم تحمیل کنیم، آنهم به بهانه اینکه ما میخواهیم یارانه پنهان را کسر کنیم و یا صرفه جویی در انرژی شکل بگیرد، غلط است.
تفسیرهای اشتباه دولت از یارانه پنهان
وی بیان کرد: امیدواریم دولت در برنامه هفتم با تغییر این ریل، به جای تحمیل روشهایی بر مردم و ارائه تفسیرهای اشتباه از یارانه پنهان حداقل در حوزه مصرف کننده نهایی، به سمت بهینه سازی مصرف با سیاستهای غیر قیمتی حرکت کند./خانه ملت