سیاسی

رئیسی: تحول شناختی و تحول در فرآیند‌ها و نهاد‌ها گام‌های اساسی برای تحول‌گرایی هستند

رئیس جمهور با اشاره به گام‌های تحول و تحول‌گرایی در سازمان‌ها و نهادها، گفت: اولین گام در تحول، تحول شناختی است و دومین گام، تحول در فرآیندهاست که مدیران باید آماده تجدید نظر در فرآیند‌ها باشند و سومین گام نیز، تحول نهادی با هدف کارآمدی بیشتر است.

به گزارش پیشران؛ آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور در چهارمین مجمع معاونان اداری و مالی دستگاه‌های اجرایی که صبح امروز (سه‌شنبه، ۱۹ دی) در سالن اجلاس سران برگزار شد، گفت: نگاه به دستگاه‌های اداری کشور و نیروی فعالی که در مجموعه ادارات سازمان‌ها و شرکت‌هاست و همچنین، کاری که در حال حاضر صورت می‌گیرد به نظر می‌رسد که ضرورت یک تحول در کار وجود دارد.

وی افزود: رهبری در حرم رضوی علیه السلام در ابتدای سال ضرورت تحول را به همه ما یادآور شدند و فرمودند ما باید به یک تحول بیندیشیم؛ این تحول ضرورت دارد که در آن وضع موجود خوب را ببینیم و بتوانیم وضع مطلوب را تصور کنیم و برای آن برنامه داشته باشیم. همچنین؛ تلاش داشته باشیم تا فاصله بین وضع موجود تا مطلوب را کاهش دهیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه همه عزیزانی که در بخش‌های مختلف حضور دارند باید نگاه تحولی داشته باشند، تصریح کرد: اولین گام در تحول، تحول شناختی است. یعنی اینکه معلوم و مشخص باشد که فردی که در جایی مسئولیت دارد، روحیه او یک روحیه تحول‌گراست و می‌خواهد وضع را به سوی وضع مطلوب متحول کند.

وی ادامه داد: اگر نگاه، اندیشه و انگیزه او تحولی نباشد آنگاه تحول رخ نخواهد داد. پس اولین گام یک نگاه تحولی است. در این نوع نگاه، مسئولیت حوزه اداری و مالی یک مسئولیت خطیر است.

رئیسی با اشاره به دومین گام در حوزه تحول و تحول‌گرایی تاکید کرد: دومین گام تحول در فرایندهاست باید آماده باشید که در فرایند‌ها تجدید نظر کنید اگر فرایندی با کندی، بی‌دقتی و ناکارآمدی مواجه است باید اصلاح شود.

وی در ادامه با تاکید بر لزوم بازنگری بر فرآیند‌های موجود، افزود: باید یک دفعه به فرایند‌ها بازنگری شود و مشاهده شود که فرایند موجود در گردش کار اداری در سازمان فرایند ضرورت دارد یا می‌توان فرایند‌ها را کوتاه‌تر دقیق‌تر و کارآمدتر کرد. گام، سوم تحول نهادی است که باید به نحوی صورت بگیرد که کاملاً مجموعه‌ای ماموریتی به او محول شده است در انجام آن کارآمد و بتواند پاسخگو باشد.

رئیس‌جمهور حوزه پاسخگویی را در چهار حوزه دانست و تاکید کرد: نخستین مرحله از پاسخگویی پیش از هر ناظر، بازرس و حسابرس در محضر مقدس پروردگار متعال در پنهان و آشکار یا خلوت و جلوت است. دوم، پاسخگویی به عموم شهروندان. سوم، پاسخگویی به ارباب رجوع و چهارم، پاسخگویی به سلسله مراتب اداری و سازمانی و دستگاه‌های ناظر، بازرس و حسابرس است. در این مرحله باید به نحوی از لحاظ سرعت و دقت عمل کرد تا کاملاً در همه حوزه‌ها امکان پاسخگویی در هر لحظه وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه کارآمدترین نظام کنترلی و نظارتی آن است که انسان خود را در محضر خداوند متعال مشاهده کند که همان خود کنترلی است، ادامه داد: امروز در نظامات مدیریتی کارآمدترین نظام کنترلی همان خود کنترلی است که می‌تواند در همه جا کارآمدی و کارایی داشته باشد.

رئیسی با اشاره به اهمیت کسب اطلاع از قانون و آموزش در بروز شدن، عنوان کرد: هنگامی که در بازرسی حضور داشتم به برخی از کشور‌ها سفر کردم و نظاماتی را مشاهده کردم که برای مطلع شدن مدیران از آخرین مصوبات، دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌ها وجود دارد. نه فقط صرف اینکه در روزنامه رسمی درج شده باشد و یا به صورت حضوری به آن‌ها اعلام شود.

وی افزود: یک دوره آموزشی را برای مدیران برقرار می‌کنند که حداقل ۱۵ روز است و او باید کاملاً از کار و خانواده مانند یک دانشجو در دوره درسی منفک شده و او را در دوره‌های فشرده از آخرین تصمیمات در کشور مطلع کنند.

رئیس‌جمهور ضمن اشاره به فعالیت‌های دیوان محاسبات در بروز رسانی اطلاعات مدیران تصریح کرد: کاری که آقای دستغیب رئیس دیوان محاسبات و همه دست‌اندرکاران این نهاد برای مطلع شدن و به روز شدن مدیران نسبت به قوانین، مقررات و به هنگام شدن بسیار کار پسندیده‌ای است. این کار می‌تواند یکی از راه‌های جلوگیری از تخلف و در راستای پیشگیری باشد چرا که مطلع شدن از قوانین امر بسیار مهم و ضروری است.

رئیسی در ادامه با اشاره به ضرورت تنقیح قوانین، گفت: یکی از اقدامات لازم برای ایجاد و ارتقای شفافیت در ساختار اداری کشور تنقیح قوانین است که رهبر معظم انقلاب اسلامی هر سه قوه را مامور و موظف به تسریع در منقح کردن قوانین کرده‌اند تا به رفع تعارضات قوانین و ارتقای شفافیت کمک شود.

وی در ادامه با بیان اینکه نیرو‌های انسانی امانت الهی نزد مدیران هستند، خاطرنشان کرد: مدیر باید توانمندی نیروی انسانی را به شکل دقیق ارزیابی و شناسایی کند و از هر نیرو متناسب با توانمندی و کارآیی‌های او در جای مناسب استفاده کند؛ مدیران در قبال عمر و وقت نیرو‌های اداری مسئولیت شرعی و قانونی دارند.

رئیس‌جمهور یکی دیگر از مسئولیت‌های مدیران و به خصوص مدیران اداری ـ مالی را رفع پیچیدگی‌های نظام اداری و بروکراسی موجود دانست و گفت: شما مسئولیت دارید فرآیند‌های کاری را در راستای ارتقای کارآمدی، شفافیت و پاسخگویی، کوتاه، دقیق، کارآمد و مناسب‌سازی کنید.

رئیسی در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: نسبت به نیروی انسانی در اختیار مسئولیت داریم. اگر معتقدید نیروی موجود کارآمدی لازم را ندارد او را به بخش دیگری منتقل کنید. وجود نیروی ناکارآمد در یک بخش، از دلایل مهم ناکارآمدی آن بخش و از کارافتادگی دیگران است

وی ادامه داد: منتظر نباشید که از بالا بخشنامه و دستورالعمل بیاید. همه مدیران مسئولند تا فرآیند‌های نامناسب امور را دقیق و کوتاه کنند.

/دانشجو

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا